De vader van Pacman

De vader van Pacman

In januari kwam het nieuws dat de bedenker van game klassieker Pacman, de Japanse Toru Iwatani, was overleden op 91-jarige leeftijd. Het heeft hem destijds nogal wat kopzorgen gekost om het figuurtje vorm te geven. Het concept van spellenfabrikant Namco was duidelijk: er moest een game komen gericht op vrouwen, zodat ook deze vaker de weg zouden vinden naar de arcadehallen. Hij dacht hierbij ook aan het feit dat vrouwen van zoete dingen houden, zoals toetjes en cake.
De inspiratie voor wat uiteindelijk een van de bekenste game figuren zou worden, kwam toen Toru pizza zat te eten. Hij nam een hap van zijn eerste pizza slice, keek naar de rest van zijn pizza, en toen zag hij het karakter waar hij naar op zoek was.

Omdat volgens hem vrouwen niet hielden van aliens, werd besloten tot het ontwerpen van schattige spookjes als vijanden van Pacman.

Pacman werd 37 jaar geleden eerst uitgebracht onder de naam Puckman, verwijzend naar het Japanse woord paku-paku taberu. Dit is namelijk het geluid voor kauwen of eten. Echter, vanwege de angst dat Puckman verbasterd zou worden naar Fuckman, werd besloten de naam te veranderen naar Pacman.

In de loop der jaren zijn er diverse vervolgspellen uitgekomen. De bekendste hiervan is Ms. Pacman, waarbij een vrouwelijke versie de hoofdrol speelde. In 2002 kwam de eerste versie voor de mobiele telefoon, genaamd Pacman Crisis. Tot en met 2008 zijn er ook steeds nieuwe mobiele telefoon Pacman versies uitgekomen.

Recent maakte Toru Iwatani nog zijn filmdebuut in de ode aan games genaamd Pixels. Hierin werd hij door zijn eigen ‘zoon’ opgegeten, op dezelfde wijze waarop dit altijd in het spel gebeurde.

    Gerelateerde berichten

    Laat een berichtje achter