3D-game over bombardement op Rotterdam is bijna af

3D-game over bombardement op Rotterdam is bijna af

Voor veel jongeren is het bombardement op Rotterdam iets van vroeger. Wellicht weet een opa of oma je nog wat te vertellen over die nare 14e mei 1940, maar hoe het er nu werkelijk aan toeging dat is moeilijk om in te beelden. Dankzij een speciale 3D-game kan iedereen over een paar weken door de stad lopen zoals die er in de eerste dagen van de oorlog uitzag.

Studenten van het Grafisch Lyceum en het Gemeentearchief Rotterdam werken sinds een jaar of vijf aan deze game. „In 2008, rond de 70e herdenking, wilden we al een game maken, maar dat kwam financieel niet rond”, vertelt Mies Langelaar, projectleider bij het Gemeentearchief. „Daarna hebben we contact gezocht met het Grafisch Lyceum of zij ons konden helpen met een basis. Dat is uitgegroeid tot deze samenwerking. De studenten lopen bij ons stage.”

DRIE VERSIES

In totaal wordt er gewerkt aan drie versies. Eentje waarin je je in het jaar 1934 begeeft, een tweede versie geeft mei 1940 weer en een derde versie heeft 1954 als jaartal. De versie van 1940 is nu nagenoeg af. „Aan de andere twee werken we nog. Maar vanwege de herdenking hebben we 1940 voorrang gegeven”, legt Langelaar uit. „We hebben nog niet de hele stad in beeld, maar het schiet op. Nog voor eind april is de game te downloaden voor in ieder geval Windows.”

De studenten Stijn, Wilco, Maxine en Dyon werken hard aan het verbeteren van de game. En het is nog leerzaam ook. „Ik kom zelf uit Haarlem”, vertelt Stijn. „Ik weet er niet veel van het bombardement, maar weet nu wel hoe de stad er vroeger uitzag en hoe dat is ontstaan.” Wilco kijkt door de game ook anders naar de stad. „Je denkt nu, oh ja dat zag er vroeger dus zo uit. Net als het stadhuis, dat kende ik als metrostation wel maar verder niet.” Maxine is Engelse van oorsprong en ook zij is door de game geïnspireerd geraakt. „Het is mooi dat de historie zo digitaal te zien is.”

GETUIGEN

De afgelopen tijd hebben ze behoorlijk wat feedback gehad van mensen die het bombardement nog hebben meegemaakt. „Mensen die er toen getuige van waren, hebben geholpen bij het corrigeren”, aldus Maxine. Wilco: „Normaal denk je bij kritiek wel eens mwa… Maar wij waren er niet en moeten het doen met foto’s en beelden. Het is echt interessant als iemand dan zijn verhaal doet.” Binnenkort wordt de game gepresenteerd aan het grote publiek. Stijn: „We denken dat het voor scholen erg leerzaam is. Dit is beter dan uit een boek denk ik. We zijn dan ook erg benieuwd naar de reacties.”

 

DE REACTIES

Een aantal bezoekers aan de Museumnacht mocht de game alvast proberen.

Maurice Bosch probeert zijn huis op de Mariniersweg te vinden. „Die weg bestond vroeger namelijk niet, maar helaas kom ik er niet bij. Het stopt bij het puin.” Hij vindt het resultaat wel mooi. „Ze zijn op de goede weg. De mensen zijn levensecht. Je schrikt er gewoon van. Maar het zou nog mooier zijn als die hele game straks met een virtual realitybril te bekijken is. Dan sta je er echt middenin.”

Lina en haar Duitse vriend Ole dwalen virtueel over de Boompjes. „Het is erg interessant en was er nieuwsgierig naar”, vertelt Lina, die zelf archeoloog en Rotterdamse is. „Vandaar ook de interesse. De eerste indruk van deze game is goed. Het is mooi gemaakt met de vele details.” Haar vriend kijkt geïnteresseerd mee. „Al die verhalen over hoe hard Europa is getroffen dat doet me zeker wat. Ik krijg er een slecht gevoel bij, maar het is wel de geschiedenis. In Duitsland leren we van jongs af aan dat we dit niet mogen vergeten. We mogen niet wegkijken van deze gebeurtenissen.”

 

Bron: Metronieuws.nl

    Gerelateerde berichten

    Laat een berichtje achter