Tomb Raider

Tomb Raider
Graphics
Storyline
Controls
Smoothness
Sound & Music
66.6%
Tomb Raider is een serie van computerspellen rond het hoofdpersonage Lara Croft, een aantrekkelijke vrouwelijke archeologe, die op zoek is naar oudheidkundige schatten. Van het spel werden verschillende vervolgen op de markt gebracht, alsmede meerdere verfilmingen en een aaneenvolgende stripboekenreeks. Het eerste spel Tomb Raider was aanvankelijk uitgegeven voor de platforms PlayStation, Sega Saturn en Share this:Click to email this to a friend (Opens in new window)Click to share on Facebook (Opens in new window)Click to share on Twitter (Opens in new window)Click to share on LinkedIn (Opens in new window)Click to share on Google+ (Opens in new window)Click to share on Pinterest (Opens in new window)
0
Graphics
0
Storyline
0
Controls
0
Smoothness
0
Sound & Music
Uitslag van 0 gebruiker(s) Geef dit bericht een waardering, klik op de sterren hierboven en druk op "Accepteren".

Tomb Raider is een serie van computerspellen rond het hoofdpersonage Lara Croft, een aantrekkelijke vrouwelijke archeologe, die op zoek is naar oudheidkundige schatten. Van het spel werden verschillende vervolgen op de markt gebracht, alsmede meerdere verfilmingen en een aaneenvolgende stripboekenreeks.
Het eerste spel Tomb Raider was aanvankelijk uitgegeven voor de platforms PlayStation, Sega Saturn en pc. PlayStation had in deze jaren een dominante marktpositie en Tomb Raider was een van de titels die daar verantwoordelijk voor was.

Het spel speelt zich af in een 3D-omgeving van onderaardse gewelven en andere locaties ver weg van de moderne beschaving, waar de speler Lara doorheen moet leiden. Onderweg moeten gevaarlijke beesten en andere wezens worden gedood, voorwerpen worden verzameld en puzzels worden opgelost. In latere delen worden Lara’s tegenstanders hoofdzakelijk mensen, wat kritiek opleverde van sommige spelers die vonden dat het spel te gewelddadig begon te worden.

Tomb Raider is een vroeg voorbeeld uit het 3D-genre. Het is een zogenaamde third person shooter, wat betekent dat Lara altijd zichtbaar is en de speler haar als een marionet bestuurt. De ‘camera’ volgt haar bij alle acties. De speler ziet de wereld meestal over Lara’s schouder of vanuit een standpunt achter haar. (Bij een first person shooter ziet de speler de spelomgeving vanuit het perspectief van het hoofdpersonage – vanuit de eerste persoon dus.) Karakteristiek voor het spel is het feit dat Lara’s wereld opgebouwd is uit kubussen. Elke rand, muur en elk plafond staan haaks op elkaar, hoewel dat door wat handige programmeertrucs minder duidelijk is gemaakt. De reden voor deze opbouw is het feit dat de makers het 2D-platformspel als uitgangspunt hebben genomen en dat tot een 3D-spel hebben uitgebreid. Dit is ook te merken aan de manier waarop het spel gespeeld moet worden: het doet denken aan platformspellen als Prince of Persia, Sonic the Hedgehog of Commander Keen. Ook in deze spellen ligt een sterke nadruk op timing bij het springen van platform naar platform, zo nu en dan onderbroken door een gevecht met vijanden.

Elk nieuw deel van de Tomb Raider-serie introduceert nieuwe wapens en bewegingsmogelijkheden voor Lara. In de vierde versie was Lara’s bewegingsarsenaal inmiddels zo ver uitgebreid dat ze bijvoorbeeld terwijl ze van een touw naar beneden gleed een salto achterover kon maken, midden in de lucht omdraaien om een richel achter haar vast te grijpen.

Het nieuwste deel heet Tomb Raider (net als het eerste spel in de reeks) en is uitgekomen op 5 maart 2013.

    Gerelateerde berichten

    Laat een berichtje achter